СРБИЈА ЈЕ КОСОВО: Слободан Самарџић

Косово је неухватљива метафора, вишевековна мисао онда кад се зборити није смело. Светски споменици културе нису само средњовековну Србију узвисили у уметности, књижевности и духовности, они то чинише одистински, онда кад Српство на земљи опстати није могло.

За неке је Косово само реч, која чак и нема вредност. Јер су нечија људска права, слободе и демократија кључ корака за модерном цивилизацијом.

Без тих постулата немогуће је створити нормално друштво, тачно је. Но, истоме претходи држава.

Да ли је имамо?

Ако њене границе сами, чак и кад смо за то лично одговорни, не поштујемо.

У шта се претвара друштво које зарад себе део суграђана препушта судбини непријатеља?  Где се ту пролама хуманост, грађанска солидарност, емпатија…

 

А да ли су битна људска права у Чаглавици, Великој Хочи, Грачаници? Имају ли они слободу? Знају ли они за демократију…?

 

Шта је за Вас Косово и Метохија?

  • Као што свака река има свој извор тако и сваки народ или држава има свој извор. За Србију то је Косово и Метохија. И док је тог извора, биће и историјског тока у животу српског народа и државе. Када би тај извор наше историје, културе и државности пресахао, не значи да би Срби и Србија нестали, али извесно значи да би престали да буду историјски ток а постали непокретна бара, у најбољем случају мало језеро са перспективом исушења. Наша историја показује да је ова истина индиферентна према конкретном положају Косова и Метохије, према питању да ли је оно у саставу државе Србије или је окупирано. Ако ћемо право, већи део његове историје прошао је, и сада пролази, кроз режим окупације. Али није случајно да је током вековне турске окупације створен косовски мит. Када је српска државност била обновљена почетком деветнаестог века, очи устаника, народа и државника биле су упрте у правцу Косова, тог вечног животног врела Срба и Србије. Век после ослободилачких устанака оно је било слободно, а то значи у саставу Србије.

KAS_22

 

Да ли Србија може наставити историјски пут без Космета у њеном саставу?

  • Историјски је јасно да Космет није увек био саставу Србије. Али, то је увек био производ више силе којој се народ и држава нису могли одупрети: турско запоседање, аустријска и бугарска окупција, војна агресија НАТО савеза и албанска сецесија. Срби, дакле, нису предавали Косово нити га признавали као део туђе државе, већ су стоички подносили вишу силу, гајили своје колективно сећање и чекали прилику да га поврате. То је историјска вертикала српског политичког става о Косову и Метохији, али са данашњом другачијом епизодом. Први пут за девет векова постојања српске државе актуелни владари су спремни да признају насилно отцепљено Косова и Метохије као историјски свршену ствар. И сада могу директније да одговорим на питање: какав би то био историјски пута без Косова? Без Косова значи без сопствене историје. Јер, на Косово се мислило увек када су се земља и народ ослобађали иако то најчешће није било само Косово. Оно је напросто наша велика историјска метафора; културе, неимарства, сликарства, духовног живота, јунаштва и свакојаког подвижништва, државништва, задужбинарства, жртвовања – свега што живот једног народа чини богатим. Зар се свега тога морамо одрећи да бисмо „наставили историјски пут без Косова“. У крајњој линији, ко нас на то тера? Да ли тзв. страни фактор? Па тек је он константна у нашој историји која је умела да очува значај и значење Косова. Данас се не ради о „страним фактору“ као највећој претњи, него о владајућој политичкој класи у Србији и уским слојевима социјалних бенефитора који изгледа заиста могу „да наставе историјски пут без Косова“. За њих је битно заборавити све како би се што лакше улили у безличну глобалистичку магму. Лично ме не интересују ни они ни тај њихов пут.

Зашто је српском народу потребан косовски мит у будућности?

  • Нема великог народа, без обзира на његову бројну и просторну величину, без својственог народног мита. Ако он још прође кроз аутентичну уметничку обраду – у поезији и прози, музици и сликарству, архитектури и неимарству – и то траје вековима, онда имамо посла са националним културним наслеђем прве класе. Историја је хтела да су архетипови овог српског историјског наслеђа најбројнији и најгушћи на Косову и Метохији. И управо на овом простору обнавља се дан дањи историјска митска драма најстаријих живих цркава и манастира и културних споменика српског народа. Руше се и пале као у турско време, обнављају се и граде као после сваке варварске стихије. И без таквог данашњег искуства, косовски мит био би живо присутан у српској колективној свести, а данас свако може да види да се на врло искуствен начин он враћа и обогаћује. За српски народ тај мит је аутентична спона између прошлости, садашњости и будућности.

 

 

То је изгубљено, тамо Србија нема више ништа. Не можемо против целог света, хоћете да се самоизолујемо? Митоманија нас је увела у ратове, није битно шта је било пре 500 година…

А шта нам је, ако није Косово битно, српски народе? Не територија.

Епоха епа о ослобођењу, јунаштво што земаљско надвиси, луч изгубљеног идентитета, сведок украдене историје, жртва непокајаних греха, тема старачке мудрости, сновиђење бајковитог живота, инспирација благословеног духа…

Косово је много више од територије.

 

Част нам је угостити врсног интелектуалца, господина достојног питања наше генерације, проблема с којим се као надлежни министар храбро суочавао. Доктор политичких наука. Хвала Вам, јер сте још ту и грејете наду. Није изгубљено!

Вашим доприносом друштвеним мрежама подржите кампању Глас Младих у сарадњи са највиђенијим српским умовима. #СрбијаЈеКосово СТОП РАЗГРАНИЧЕЊУ

 

 

 

Аутор: Милош Јовић

49209864_2198444720429492_3578273632394149888_n

Advertisements

One thought on “СРБИЈА ЈЕ КОСОВО: Слободан Самарџић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s